eOverheid
Voor eOverheid is hier een extra opname geplaatst met actuele informatie omtrent het digitaal communiceren met de Belastingdienst.
Wat kunt u verwachten: het vervangen van het PKI-Overheidscertificaat, eHerkenning en MijnBelastingdienstZakelijk. Beconuitstel en het digitaal afmelden van Beconuitstel door intermediairs en eventuele andere nieuwtjes worden in de video kort behandeld.
-
Uitgeschreven tekst
Dag dames en heren. Welkom bij de video van eOverheid. In de sessie eOverheid behandelen we altijd de wijzigingen op digitaal- en logistiek gebied van het berichtenverkeer tussen U en de Belastingdienst. Zo ook dit jaar.
Mijn naam is Jan Obrink. Ik werk bij het team OSWO, dat staat voor Ondersteuning Softwareontwikkelaars. De commerciële softwareontwikkelaars halen bij ons informatie vandaan om aangifte software te ontwikkelen. Daarnaast ben ik accountmanager van de top 40 fiscaal intermediair organisaties, zeg maar de grootste gebruikers van die software.
Goed dat u kijkt want ik heb twee belangrijke mededelingen die eigenlijk elke intermediairorganisatie wel raken.
Wat kunt u verwachten in deze 15 minuten sessie?
Allereerst ga ik u voorlichten over de vervanging van de PKI-Overheid certificaten. Daarna komt het volgende blok; de Belastingconsulenten-uitstelregeling. Als derde heb ik nog wat ander kort nieuws.De Public-Key-Infrastructure-Server-Services certificaten, hierna noem ik ze PKI certificaten, u zult begrijpen waarom.
Dat is nu een hot issue, want als dat niet meer goed werkt, kunt u geen aangiften meer inzenden.
Het is ook een heel technisch verhaaltje en ik heb geen technische achtergrond, maar een fiscale achtergrond. Dus ik doe dat wat in Jip en Janneke taal, maar misschien is dat ook een voordeel.Waar worden certificaten voor gebruikt?
Allereerst voor identificatie. Partijen willen zekerheid hebben met wie ze berichten uitwisselen.
Daarnaast voor het opzetten van een veilige verbinding. Een verbinding die niet gehackt kan worden. Als derde voor het versleutelen van informatie. Ook belangrijk want stel dat iemand bij die informatie komt die er eigenlijk niets mee van doen heeft dan kan hij het niet lezen.
Toepassingsgebieden is vooral het beveiligen van internet websites. Maar wat onbekender is het gebruik van machine-to-machineverkeer. System-to-system noemen we dat ook wel.
Het Standard-Business-Reporting (SBR) kanaal waar u aangiftes mee inzendt, via commerciële software, valt daar ook onder.
Als we eens kijken naar dat SBR kanaal dan zien we dat er twee soorten certificaten gebruikt worden.
1 Public Key certificaten ook wel met G3 aangeduid en
2. de Private Key certificaten met G1 aangeduid.
Ik heb hier een schematisch overzicht gemaakt van een “root”, zo noemen techneuten dat. Zeg maar een aantal certificaten die aan elkaar gekoppeld zijn.
Bovenaan staat hier uw certificaat, het certificaat van de belastingadviseur. Dat heeft u gekocht bij een certificaat leverancier. Dat is niet zo maar een certificaat leverancier, maar die wordt geaudit en vertrouwd door de Staat der Nederlanden uitgevoerd door Binnenlandse Zaken/ Logius.
U ziet onderaan het certificaat van de Staat der Nederlanden het “stamcertificaat”. Deze Public certificaten hebben eigenlijk een dubbele functie.
Enerzijds het beveiligen van websites. U ziet links browserleveranciers, die vertrouwen dergelijk certificaten, dan weet u zeker dat u een betrouwbare internetsite bezoekt. En anderzijds voor het machine-tot- machineverkeer.
Hiernaast is de Private root, net zo veilig met dezelfde opbouw, alleen die is alleen te gebruiken voor het machine-to-machine verkeer.Dan ga ik even met u kijken naar het beveiligen van websites. Ik vond dat zelf ook wel interessant. Als u in u browser-zoekbalk kijkt dan ziet u bij een site een groen slotje staan, of in ieder geval een slotje. Als op dat slotje klikt dan ziet u de “root”. Welke certificaten er tussen zitten en dezelfde opbouw die u net ook zag. Er zijn natuurlijk ook niet Nederlandse certifcaatleveranciers.
Wat is er nu aan de hand?
De browserfabrikanten en de intentionele security autoriteiten, zeg maar de “internet politie” die hebben beveiliging risico’s ontdekt bij public G3 certificaten. Internationaal is daarom afgesproken dat die uit de markt worden genomen en dat ze na 1 januari 2021 niet meer gebruikt mogen worden. Dan wordt zo’n public-certificaat ingetrokken en dus de “root” onderbroken en kunt u niet meer machine-to-machine inzenden.
U voelt hem al aankomen; als u als belastingadviseur in het bezit bent van zo’n public-root-certificaat G 3 dan moet u actie ondernemen. Die wordt namelijk ingetrokken.
U wordt door uw certificaat leverancier benaderd. In de meeste gevallen zal dat gebeurd zijn, maar software leveranciers geven aan dat zij toch nog veel berichten zien die via het oude certificaat gaan. Dus dat baart zorgen!Wie zijn nu de aanbieders van certificaten voor het Standard Reporting Business kanaal?
Dat zijn er drie;
• Digidentity
• KPN
• Quovadissituatie 8 december 2020
Digidentity heeft per 1 december al hun public certificaat ingetrokken dus de klanten van Digidentity hebben al hun certificaat vervangen of ze kunnen al niet meer inzenden.
KPN zegt begin december op hun site dat ze alle certificaten vervangen hebben. Quovadis moet er nog een aantal uitleveren.
Van de 15000 certificaten moet nog een groot deel vervangen worden. Het kan zijn dat de mail niet goed is aangekomen. In de spam- of updatebox. Of de certificaatbeheerder werkt niet meer bij u en dan komt de mail ook niet aan.
Het kan ook zijn dat de aanvraag nog in behandeling is bij de certificaatleverancier.
Het kan ook zijn dat het certificaat al wel ontvangen is maar nog niet geïnstalleerd is.
Het wel belangrijk dat dit voor 1 januari 2021 gebeurt anders bent u afgesloten.Blok 2 De belastingconsulenten uitstelregeling voor het belastingjaar 2020.
Vorig jaar hebben we al verteld dat er een groot aantal veranderingen op stapel stonden. Die gaan voor het eerstkomende in te dienen belastingjaar 2020 in.
We gaan terug van vier naar twee uitstelsoorten.
1. Gewoon Beconuitstel, het eerste verzoek en
2. Aanvullend uitstel, dat altijd gemotiveerd moet worden met uw softwarepakket en dat kunt u meerdere keren doen. Herhalen dus. Dit wordt wel beoordeeld door het de dames van het CVU (Centrale Verweking Uitstel). Dus u moet wel een goede reden hebben.
Dan de bewaking van de Beconuitstelregeling
Vorig jaar zijn we daar al mee gestopt. Er worden geen waarschuwingen over het inlevergedrag verzonden. Er zijn ook géén blokkeringen meer. Dat was als een aangifte van een belastingplichtige in drie jaar twee keer te laat was ingeleverd.
Het inlever schema kunt u nu prima zelf bewaken met behulp van uw commerciële software. Daar gaan we nu ook mee door.
Dan het toezicht daarop. Er zijn natuurlijk altijd intermediairs die er een potje van maken. Daar hebben de belastingplichten last van, want die krijgen de verzuimboete. U kunt dan op uw vingers natellen dat deze intermediairs een bezoek gaan krijgen van een accountmanager van de Belastingdienst.Dan het elektronisch afmelden. Ook nieuw in belastingjaar 2020.
Vroeger moest dat altijd op papier. Omslachtig, vooral als u veel klanten had. Dat kan nu met het softwarepakket worden ingediend, mits dat softwarepakket die faciliteit al heeft ingebouwd. Die softwareontwikkelaars moeten veel inbouwen in korte tijd, dus dat kan iets later worden.
Wat daarbij nog vermeldenswaardig is, is dat belastingplichtige altijd een brief krijgt. Bij zowel elektronisch afmelden als bij afmelden op papier, altijd een brief dat het Beconuistel is ingetrokken. En na dat afmelden is er altijd nog twee maanden uitstel. Dus zo’n “afgemelde belastingplichtige” komt niet in de problemen. Die heeft twee maanden de tijd om een nieuwe adviseur op te zoeken en daar het uitstel mee te regelen.
Dan nog een jaarlijkse waarschuwing. Voor u het massale Beconuitstel gaat aanvragen; controleer eerst of uw klantenbestand nog actueel is. Er zijn belastingadviseurs die hun hele klantenbestand over de schutting gooien. Met klanten van twee of drie jaar geleden, die al lang niet meer bij die intermediair zitten. Daar verstoort u het proces mee.Blok 3. Kort Nieuws
Dan ga ik verder met het laatste blokje. U ziet de schermprint van Mijn Belastingdienst Zakelijk, u weet wel het nieuwe portaal voor de “zelfaangevers”. Dus niet voor de intermediairs, maar voor de ondernemers die zelf hun aangifte doen.
Voor de vennootschapsbelasting en loonbelasting is dat nu al verplicht. Voor de omzetbelasting kan dat nog het hele jaar via het oude portaal.
Waarschijnlijk wordt de ondernemer dan tegen het einde van het jaar gewaarschuwd dat het oude portaal dicht gaat.
Van de omzetbelasting komt ongeveer nog 50 % via dit oude portaal bij ons binnen. Wij weten ook wel dat daar vaak intermediairs achter zitten die de inlognaam en wachtwoord van hun klant gebruiken. Dat gaat uitsterven, dat begrijpt u.
Wat er wel op Mijn Belastingdienst Zakelijk te vinden is en niet op het oude portaal is het btw identificatienummer.
U weet wel het nummer voor op de factuur zonder het Burger Service Nummer.
Wat is ook nieuw is op Mijn Belastingdienst Zakelijk is de verhuurdersheffing. Vanaf half januari kan die via het nieuwe portaal worden ingediend voor 2021 en ook voor oude jaren.Dan nog meer kort nieuws;
U zag net de inlogmogelijkheden voor Mijn Belastingdienst Zakelijk. Dat is voor natuurlijke personen DigiD en voor samenwerkingsverbanden en rechtspersonen is dat eHerkenning. Dat is voor sommige partijen onmogelijk als zij niet ingeschreven kunnen staan in het Handelsregister en voor andere partijen wat wrang als ze bijvoorbeeld altijd zelf hun vennootschapsbelasting aangifte deden, dan moeten zij nu om aan hun wettelijke verplichting te voldoen, eHerkenningsmiddel aanschaffen. De politiek heeft gemeend dat daar een vergoedingsregeling voor moest komen.
Als u via het oude portaal vennootschapsbelasting of loonheffing aangifte deed en u moet door het nieuwe portaal eHerkenning aanschaffen dan kunt u bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een vergoeding aanvragen van €24,20 (zie bij meer informatie de link).
Dan de groep die helemaal geen eHerkenningmiddel kan aanvragen omdat deze geen Kamer van Koophandel inschrijving kan krijgen.
Zij moeten dus eigenlijk naar een intermediair toe. Dan krijgen ze overigens ook goed advies. Maar daar moeten ze kosten voor maken. Voor die groep, dan moet u denken aan kerkelijke organisaties en buitenlandse rechtspersonen zonder een vast inrichting hier, die zich dus niet kunnen inschrijven bij de Nederlandse Kamer van Koophandel die kunnen een vergoeding aanvragen bij de Belastingdienst. (zie bij meer informatie de link).Dan krijg ik altijd veel vragen over het machtigingsysteem met al die brieven naar de belastingplichtigen om machtigingen te regelen voor serviceberichten Aanslag, Toeslagen en VIA, kan dan nu niet anders. Bijvoorbeeld alles opt-in. Op dat punt heb ik geen goed nieuws. Dat gaat de eerste jaren niet veranderen. Dat heeft te maken met twee zaken. Bij Logius vindt er een aanbesteding plaats voor het deel dat ook de machtigingenregistratie raakt. Mijn inschatting dat we nog wel een aantal jaren met het huidige machtiging stelsel voor die Service Berichten zitten. Ook inspanningen met betrekking tot o.a. eCommerce vergen veel ICT ontwikkelcapaciteit om alles aan te laten sluiten bij de huidig Belastingdienst systemen.
Dan de Vooringevulde Aangifte gegevens (VIA). Elk jaar proberen wij die gegevensset te verrijken. Ook dit jaar is het weer gelukt om er een rubriek aan toe te voegen en dat is de “Niet Gerealiseerde Persoonsgebonden Aftrek”. Dat is bijvoorbeeld als u in een jaar veel bijzonder ziektekosten, studiekosten of giften heeft gehad en u kon dat niet helemaal kwijt in uw aangifte. Dan kunt u dat aftrekken in een volgend jaar. Nu, dat gaan we voor 2020 ook voorinvullen.
Wat we nog niet voorinvullen is bijvoorbeeld de “Niet Gerealiseerde Zelfstandigen Aftrek”.
Dat vullen we nog niet voor-in. Dit zit in het winstdomein. In het winst domein zijn we bezig met proeven om te onderzoeken wat we voor ondernemers kunnen invullen.Samenvatting;
1. Zorg dat het PKI Privat G1 certificaat per 1 januari 2021 werkt, anders bent u afgesloten van het SBR kanaal.
2. De belastingconsulentenuitstelregeling is gemoderniseerd.
Informatie
Nieuws over het PKIoverheid certificaat-vervangingsplan lees je hier.
Compensatieregeling e-Herkenning Belastingdienst.
Compensatieregeling voor organisaties die zich niet kunnen inschrijven bij de KvK.